iPads in de school

ICT is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Dit geldt natuurlijk ook voor het onderwijs op onze school. De afgelopen jaren hebben we hier veel ervaring mee opgedaan: ELO, MacBooks, iPads… we werken er op allerlei manieren mee.

Vanaf de brugklas mag je werken met je eigen iPad, die je met korting via onze webshop kunt kopen. In de les leren we je hoe je op een creatieve en veilige manier met je iPad kunt omgaan en welke apps je goed kunt gebruiken. Verschillende schoolboeken zijn zelfs al via SomToday op de iPads beschikbaar. De verschillende vaksecties in de school bepalen het moment wanneer een schoolboek door een digitale versie wordt vervangen. Een voordeel van deze digitale boeken is dat er extra oefeningen, bronnen, instructiefilmpjes en audiofragmenten aan toegevoegd zijn/worden, zodat je meer in eigen tempo en op eigen niveau zou kunnen werken.
Komend schooljaar werken we in de brugklas met het programma Zuludesk/Klaslokaal. Hiermee helpen we de leerling bij het beheer van de iPad. Zo kunnen we leerlingen centraal voorzien van de juiste apps, en leerlingen beter begeleiden bij het gebruik van de iPad in de les. Om de iPad op school te kunnen gebruiken moet deze in de zomervakantie worden geregistreerd bij het Pius X-College.

Welke iPad is geschikt?
Met de meest recente types iPad (9,7 inch) kan uw kind zeker 3 jaar vooruit. Er is minimaal 32 GB opslagcapaciteit nodig. De iPad mini en de iPad 1,2 & 3 zijn ongeschikt en niet toegestaan. 4G heb je op school niet nodig want er is overal WiFi.

Type iPad Toelichting
iPad De nieuwste iPad, geschikt met opslagcapaciteit van 32 GB (meer mag). Voorzien van de snelste chip en een extra lange accuduur. Gaat zeker meer dan drie jaar mee. Dit is, gezien de uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding, het adviesmodel.
iPad pro(9,7 inch) Geschikt met opslagcapaciteit van 32 GB (meer mag). Gaat naar verwachting meer dan drie jaar mee en is meer bedoeld voor de professionele gebruiker. Relatief prijzig.
iPad air 2 Geschikt met opslagcapaciteit van 32 GB (meer mag). Gaat naar verwachting meer dan drie jaar mee.
iPad air Geschikt met opslagcapaciteit van 32 GB (meer mag). Functioneert momenteel prima. Onzeker of deze iPad het nog 3 jaar zal volhouden. Niet langer, of slecht, verkrijgbaar.
iPad 4 Nog enigszins bruikbaar bij een minimale opslagcapaciteit van 32 GB. Deze types reageren trager of kunnen niet meer worden geüpdated. Deze types raden we af.
iPad mini (klein)iPad pro (groot) De iPad mini en de (grote) iPad pro zijn niet toegestaan. De mini is voor schoolboeken niet goed te gebruiken, en de pro is – naast boek of schrift en andere schoolpullen op tafel, te groot.


Mag het ook een ander merk tablet zijn?

Nee. We hebben als school gekozen voor de iPad, omdat de meest bruikbare apps voor het onderwijs in de App Store van Apple te vinden zijn, en omdat de grote uitgeverijen zich in eerste instantie richten op de iPad. We verwachten van docenten dat zij de werking van apps ook aan leerlingen kunnen uitleggen, en ook daarvoor is het nodig te kiezen voor één besturingssysteem, dat van de iPad.

Welke hoes is geschikt?

We adviseren een stevige hoes die bescherming biedt bij vallen. Het hoesje van Apple dat je door middel van een magnetische strip vastklikt aan de iPad is mooi maar biedt onvoldoende bescherming. We adviseren de Griffin Survivor, de STM Dux case of Otterbox unlimited die de iPad volledig omsluiten en de hoeken extra beschermt. Als u de iPad gaat verzekeren, let dan op de voorwaarden die de verzekeringsmaatschappij eventueel stelt aan de hoes.

Moet ik de iPad verzekeren?

Ja, dat raden we (dringend) aan. Dit kan op verschillende manieren. U kunt bij uw eigen verzekeringsmaatschappij informeren naar de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om een scholierenverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld via www.leerlingenverzekering.nl. Deze verzekeringsmaatschappijen dekken niet alleen schade aan de iPad, maar ook aan andere zaken (bijvoorbeeld kleding of andere eigendommen (niet Pius X-College gerelateerd)).

Hoeveel kost een iPad?

De aanschafprijs van een geschikte iPad is vanaf €359. Via de webshop krijgt u direct educatiekorting en betaalt u ongeveer €320. Daarnaast ontvangt u een eenmalige schoolkorting per leerling van €100. Deze korting wordt meteen bij de aanschaf verrekend. Houd u nog rekening met de aanschaf van een stevige hoes (ongeveer €45). Alleen als u via bovengenoemde webshop een iPad aanschaft komt u in aanmerking voor de educatie- en schoolkorting.

Kan ik gespreid betalen?

Nee, u kunt niet kiezen voor gespreid te betalen, dit doordat de iPad dan ong. 25% duurder uitkomt dan bij directe aanschaf.

Ik kan zo’n iPad niet betalen. Wat nu?

We willen in geen geval dat de aanschaf van een iPad voor ouders een belemmering voor aanmelding en toelating vormt. Mocht u dat wel zo ervaren, dan zullen we alles in het werk stellen om samen met u een haalbare regeling te treffen. U kunt ook contact opnemen met Stichting Leergeld.

Welke betaalde apps heeft mijn kind nodig?

Uw kind maakt gebruik van de standaard apps die op de iPad staan, aangevuld met de apps die beschikbaar worden gesteld door Pius X-College, u hoeft dus zelf geen apps voor de school aan te schaffen.

Hoe moet mijn kind apps aanschaffen in de App Store?

U maakt voor uw kind een eigen Apple ID aan. Daarmee kan uw zoon/dochter persoonlijke apps aankopen. Voor gratis apps heeft uw kind wel een Apple ID nodig, maar geen Creditcard of iTunes tegoedkaart. Mocht uw zoon/dochter een betaalde app nodig hebben, schaft u dan een iTunes tegoedkaart aan en laat het tegoed bijschrijven op het account van uw kind. Maak afspraken met uw kind over wat er wel/niet mag worden aangeschaft met het tegoed. Laat nooit gebruik maken van uw Creditcard.

Mijn kind is minderjarig?

Uw kind is minderjarig hierdoor is het aanmaken van een AppleID mogelijk een probleem meer info hierover vindt u op https://support.apple.com/nl-nl/HT201084.

Wat wil de school bereiken met de iPad?

De iPad is een hulpmiddel in de les waarmee je de stof actiever en meer naar persoonlijke behoefte kunt verwerken. De docent voor de klas speelt daarbij nog steeds een cruciale rol.

Kan de iPad op school worden opgeladen?

Nee, we hebben daar geen bijzondere voorzieningen voor getroffen. De iPad gaat normaal de hele dag mee en moet dagelijks thuis volledig worden opgeladen.

Staan alle boeken op de iPad?

Zoveel mogelijk schoolboeken staan op de iPad, maar hierin zijn verschillen van vak tot vak. Welke boeken volledig of deels op de iPad staan is afhankelijk van de functionaliteit van de boeken op de iPad. De verschillende vaksecties in de school bepalen het moment wanneer een schoolboek door een digitale versie wordt vervangen. De insteek is dat leerlingen niet alleen beschikken over de digitale boeken maar ook over allerlei handige hulpmiddelen, uitleg en oefeningen en meer op maat kunnen werken.

Wordt er nog geschreven met pen en papier?

Voor ieder vak kan naast digitale boeken ook nog een schrift (en soms een werkboek) gebruikt worden. We blijven het belangrijk vinden dat leerlingen de stof ook ‘met de hand’ verwerken omdat de stof zo op verschillende manieren beklijft.

Zit mijn kind bij technische problemen zonder boeken?

De boeken zijn vaak op verschillende manieren te raadplegen. Meestal gebruikt de leerling daarvoor de app van de uitgeverij waarmee het schoolboek offline gebruikt kan worden. De meeste boeken zijn ook online te bekijken.

Waarin is de iPad beter dan een papieren boek?

Grote lappen tekst, bijvoorbeeld romans, lezen veel mensen inderdaad liever van papier, en met de hand schrijven vinden we nog steeds heel belangrijk bij ieder vak. Maar inmiddels biedt ICT zoveel extra’s ten opzichte van de ‘papieren situatie’ dat we ook daar gebruik van willen maken. Met de digitale boeken kunnen we ook, op termijn, zorgen voor een lichtere boekentas en zijn we ervan verzekerd dat leerlingen de beschikking hebben over al het aanvullende ICT-materiaal. We bekijken ieder jaar per vak wat de beste balans is tussen papier en digitaal. Dat betekent soms een boek op de iPad met een schrift ernaast, soms een boek op de iPad met een papieren werkboek erbij.

Werken leerlingen heel de dag op de iPad?

Nee. De iPad kan bij ieder vak, en vaak iedere les, gebruikt worden maar niet gedurende 50 minuten achter elkaar. De iPad is voor ons een hulpmiddel om te variëren in de les. De docent laat de leerling niet alleen zelfstandig werken met de iPad, maar geeft ook klassikale instructie en uitleg, en laat ook met een schrift of werkboek werken.

Wie beheert de iPad?

Beheer door de leerling
De leerling is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het beheer van de iPad. Verder zijn onze medewerkers van de stafdienst ICT bereikbaar en altijd bereid om mee te denken en te adviseren. En daarnaast vragen we ook aan ouders om samen met de leerling accounts aan te maken, zodat ook ouders hun kind zonodig kunnen bijstaan.
Beheer door school
De iPad van alle leerlingen die in schooljaar 2017-2018 in de brugklas starten wordt gedeeltelijk ook door school beheerd. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld betaalde apps gratis ter beschikking stellen aan leerlingen door middel van pushen. Daarnaast kan de docent leerlingen in de les volgen en helpen, of bepaalde apps tijdens de les toestaan of juist afsluiten om afleiding en fraude bij toetsen te voorkomen. We gebruiken voor dit beheer de programma’s Zuludesk en Klaslokaal.
Alle iPads van leerlingen in de brugklas worden mede door de school beheerd na registratie. De beperkingen die hierdoor kunnen ontstaan zijn alleen op school van toepassing.

Wat kunnen ouders technisch beheren?

Als ouder kunt u technisch grip houden op het iPadgebruik van uw kind door middel van ouderlijk toezicht. In het komende schooljaar onderzoeken we de mogelijkheid om de oudermodule van Zuludesk beschikbaar te stellen, waarmee u meer mogelijkheden krijgt. U wordt hier over geinformeerd zodra we dit openstellen.

Ik wil meer weten over privacy-aspecten, Zuludesk en Klaslokaal

Alle digitale hulpmiddelen die we inzetten, waaronder Zuludesk en Klaslokaal, komen ten goede aan het onderwijs en respecteren ieders privacy. Daartoe zijn we wettelijk verplicht.

Hoe komen de juiste apps op de iPad?

iPads van brugklasleerlingen worden voorzien van Zuludesk en Klaslokaal. Het is daarmee voor ons mogelijk om aan het begin van het schooljaar de meest gebruikte apps naar leerlingen in de brugklas pushen: ze worden hierdoor automatisch gedownload op de iPad. Uw kind krijgt daarnaast ook instructies voor het downloaden van inhoud die niet gepusht kan worden (bijvoorbeeld specifieke boeken). Verschillende mensen zullen hierbij assisteren: de mentoren, de docent en de medewerkers van stafdienst ICT. De leerling is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het beheer van zijn/haar iPad.

Hoe wordt de veiligheid gewaarborgd?

We beschikken over een contentfilter dat ongewenste sites en spam blokkeert, en ook de verbinding via het leerlingadministratiesysteem (SOMtoday) is beveiligd. De mentor zal uw kind in de mentorles leren om op een veilige manier gebruik te maken van alle mogelijkheden op het net. En verder drukken we uw kind op het hart altijd zuinig te zijn met zijn/haar spullen en de iPad niet aan anderen uit te lenen.

Hoe zit het met de veiligheid rond de school?

De ervaring tot nu toe leert dat zich rond de iPad geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan. Wij raden uw kind af om in de directe omgeving van de school in het openbaar gebruik te maken van de iPad.

Hoe kunnen we omgaan met afleiding?

Het is belangrijk dat we over dit onderwerp blijven praten met kinderen. We doen dat op school bijvoorbeeld in de mentorlessen, maar het is ook belangrijk dat ouders/verzorgers daar thuis met hun kind over in gesprek blijven. Het is meestal voldoende als jongeren zich ervan bewust zijn dat bepaald gedrag ook nadelen kent. Soms is het nodig om technisch bepaalde functionaliteiten te blokkeren. Op school doen we dat door gewelddadig en expliciete inhoud te blokkeren. Dat doen we ook voor social media en on-line spelletjes. Ten slotte werken we in de brugklas komend schooljaar met Zuludesk en Klaslokaal. Hiermee kunnen we niet alleen apps pushen naar leerlingen maar ook afleiding tegen gaan.

Kan ik als ouder bepaalde zaken blokkeren?

Ja, ouders hebben thuis ook mogelijkheden tot hun beschikking om bepaalde zaken te beperken. Een aantal functies op de iPad is niet strikt noodzakelijk voor school. U kunt daarover afspraken maken met uw kind, maar u kunt er als ouder/verzorger ook voor kiezen om bepaalde functionaliteiten technisch te blokkeren.

Zijn er adviezen voor ouders over internetgebruik?

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft, speciaal voor ouders/verzorgers, de risico’s op een rij gezet en adviezen opgesteld. Klik hier voor: risico's van mediagebruik en adviezen over mediagebruik .

Hanteren jullie een ICT-protocol?

Om het ICT-gebruik binnen de school in goede banen te leiden, hebben wij een ICT-protocol ontwikkeld. Hierin zijn alle regels opgenomen ten aanzien van het gebruik van computers, iPads en mobiele telefoons. Als je op school gebruik maakt van ICT (iPad, computer, smartphone), dient dat te gebeuren binnen de regels die we hebben vastgelegd.

Veelgestelde vragen

Eigen iPad registreren voor gebruik op school
Het Pius X-College biedt de mogelijkheid dat elke leerling een iPad aanschaft. Deze is voor levering al geconfigureerd.
Als u besluit om uw kind met een iPad te laten werken die niet via ons is aangeschaft, zult u deze nog moeten registreren, zodat de benodigde apps geïnstalleerd worden. Voor deze registratie gaat u naar: https://zuludesk.com/manage/enroll . U wordt hier gevraagd naar een activatiecode. Deze code is: 146434.
Hierna wordt gevraagd de iPad te registreren, hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig:
Inlognaam: pxb
Wachtwoord:
U zult merken dat binnen enkele minuten diverse apps worden geïnstalleerd op de iPad. Deze apps worden beschikbaar gesteld door het Pius X-College.
Met de registratie van uw device bij het MDM-systeem van Pius X-College geeft u aan akkoord te gaan met de volgende zaken:

  • Pius X-College krijgt toegang tot de iPad om de voor het onderwijs gebruikte apps te installeren of verwijderen
  • Pius X-College kan op verzoek van kind of ouder de iPad leegmaken of resetten vanaf afstand
  • Pius X-College kan in hun MDM-systeem zien wie de eigenaar is van het apparaat
  • Pius X-College kan zien wanneer de iPad het laatst actief geweest is en in welke regio (bij verlies of diefstal), dit op verzoek van de eigenaar of ouder van eigenaar
  • Pius X-College kan op verzoek van kind of ouder de vergrendelcode wissen
  • Pius X-College kan “lost mode” inschakelen bij verlies of diefstal
  • Pius X-College kan tijdens schooltijden beperkingen activeren op het device, zoals app Lock-in
  • Pius X-College kan updates installeren die nodig zijn om apps goed te laten functioneren tijdens de les.

Heeft u nog een waarvan u in de tekst hierboven het antwoord niet heeft gevonden? Stuur deze dan naar ipads@piusx-college.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie (niet tijdens schoolvakanties).

Overtuigd?

Kom ons ontmoeten

Neem contact met ons op