3tto de loopgraven in

Nieuws

head image
dinsdag 20-11-2018 TERUG NAAR OVERZICHT

​Precies 100 jaar na het einde van deze verwoestende oorlog toog 3tto naar de Westhoek.

Terwijl de school gedurende de hele dag werd overgenomen door aspirant Pius X-ers togen de leerlingen van 3tto naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog: Ieper. Rondom deze Belgische stad zijn tussen 1914 en 1918 zware veldslagen uitgevochten met als resultaat, naast ontelbare doden, gewonden en vernietiging alom, een aantal schitterende musea en indrukwekkende begraafplaatsen. Na maanden van voorbereiding in de lessen geschiedenis en Engels, interactief theater met het zelfde onderwerp en na op het hart gedrukt te krijgen dat stevige (waterdichte) schoenen en een paraplu geen overbodige luxe zouden zijn werd op vrijdag 16 november afgereisd naar de slagvelden in het Zuidwesten van België.

Het Passchendale museum werd bezocht alsmede TyneCot cemetery waar de lichamen van duizenden gesneuvelden een rustplaats kregen. Na een moment van contemplatie togen we naar de Menenpoort en het historisch centrum van de stad waar tevens een korte pauze werd genoten.

Na de lunch werd nog een Duitse begraafplaats, veldhospitaal en tenslotte ook nog “Hill 62” met een bezoek vereerd alwaar de leerlingen zelf konden ervaren hoe een soldaat zich 100 jaar geleden gevoeld moet hebben; verkleumd, vol modder en met schoenen die hun taak niet meer aankunnen. Zoals u zult begrijpen was het een gedenkwaardige dag.

De vele verhalen, het desolate landschap en het stemmige weer zorgden voor een passend beeld op deze historische plek. Leerlingen werden meegenomen in het leven van de jonge soldaten (vaak niet veel ouder dan zijzelf), de miserie waarin ze hun dagen sleten, de brieven en gedichten die ze naar hun familie stuurden en hoe tot op de dag van vandaag met hun herinnering wordt omgegaan. Lest we forget!

Een welgemeend dank u allen aan de begeleidende docenten en alle kids van 3tto!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF