Trots op meer dan 10 jaar PiusX4Bosnië!

Nieuws

head image
woensdag 18-12-2019 TERUG NAAR OVERZICHT

De afgelopen 10 jaar hebben we met PiusX4Bosnië al meerdere basisscholen in Bosnië opgeknapt. Elke keer weer een ware levenservaring voor leerlingen en medewerkers. Een initiatief waar we trots op zijn!

PiusX4Bosnië 2020: Guca Gora!
Ook dit schooljaar gaan we weer aan de slag! We hebben in september een groep van 30 enthousiaste leerlingen uit de vele aanmeldingen samengesteld. Deze leerlingen reizen van 14 t/m 19 mei mee! Elk project reizen er ook zes begeleiders mee. Dit jaar zelfs zeven omdat onze rector/bestuurder Maarten de Veth graag persoonlijk de handen mee uit de mouwen wil steken en het project wil ervaren. De bestemming van 2020 is Guca Gora. Dit dorp ligt midden in Bosnië bij de stad Travnik.

In Travnik zijn er nog steeds grote verschillen. Er is veel onbegrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Er zijn zelfs scholen waar de bevolkingsgroepen apart van elkaar naar school gaan. Ze krijgen les in hetzelfde gebouw, maar mogen niet met elkaar praten of elkaar zien: https://www.youtube.com/watch?v=NfRRHCn_fVk&feature=youtu.be (Nieuwsbericht 5 oktober 2019)

Een grauw verleden en een grauwe grijze school, waar we graag wat Pius X-vrolijkheid willen brengen! We gaan de lokalen, gangen en het buitenterrein opknappen. Met het geld dat we extra ophalen, kunnen we bijvoorbeeld een speeltuin op het buitenterrein plaatsen of nieuw meubilair aanschaffen.

Elke deelnemer moet zelf minimaal € 500,-- sponsorgeld ophalen. Leerlingen en docenten komen elke keer weer met mooie initiatieven om het geldbedrag bij elkaar te krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is Iris die vogelvoederbakjes aan het verkopen is op school, maar ook in de plaatselijke supermarkt.

Wat is PiusX4Bosnië?
Sinds 2008 gaan leerlingen en medewerkers van de afdeling Praktijkonderwijs iedere twee jaar naar Bosnië om in samenwerking met Out of Area binnen een week een plaatselijke school op te knappen.

De projecten worden gesignaleerd door aanspreekpunten van Out of Area in de desbetreffende regio's. Dit zijn leerkrachten, artsen en anderen die in het gebied wonen en alles weten over de plaatselijke problematiek en behoeften. In overleg met Out of Area wordt er een project gekozen waaraan PiusX4Bosnië gaat werken. De belangrijkste doelstellingen van internationalisering voor onze leerlingen zijn:

1.Bevordering van samenwerken.
2.Bevordering van communicatieve vaardigheden.
3.Bevordering sociale vaardigheden.
4.Ervaren dat er grote verschillen binnen Europa zijn, zelfs op 2 uur vliegen. Hierbij ook tot inzicht komen dat we het zelf in Nederland goed hebben, in vergelijking met andere landen.
5.Laten ervaren dat we door een kleine inspanning van onszelf een groot verschil voor anderen kunnen zijn.
6.Begrip ontwikkelen voor andere culturen. Leerlingen laten inzien dat ze hun eigen normen en waarden niet tot algemeen geldende normen en waarden moeten en/of kunnen verheffen.

Elk project is er ruim €20.000,- nodig!
Alle deelnemers werken hard om gezamenlijk aan het bedrag van € 20.000,- te komen! Bijvoorbeeld door het doen van klusjes, het verkopen van spullen, het langs de deuren gaan. Alle hulp is meer dan van harte welkom!

We bieden verschillende pakketten tegen mooie prijzen aan (theepakket, tapaspakket of een vogelvoederpakket).

Op 31 maart is er een actiedag van 10.00-14.10 uur voor leerjaar 1-2-3 van de Praktijkschool en de schakelklas vmbo 1-2 bk om geld te op te halen.

Op de website van PiusX4Bosnië kunt u foto’s en verslagen van eerdere projecten bekijken en het nieuws over ons project en nog allerlei andere belangrijke zaken terugvinden: http://piusx4bosnie.yurls.net/.


SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF