​Speechen op het kantoor van de directeur

head image

donderdag 11-03-2021

Terug naar overzicht

Zoals ieder jaar doet de tto-afdeling van het Pius X-College mee aan de Junior Speaking Contest (JSC), georganiseerd door het Europees Platform (Nuffic).

U zult begrijpen dat de grote zalen vol publiek, de spotlights en de galakleding dit jaar plaats moesten maken voor een "Teams versie" vanuit een kantoor op school. Inderdaad, een beetje minder glamourous, maar niet minder bijzonder.

Leerlingen van 12 scholen uit het zuiden van Nederland stuurden hun afvaardiging naar het digitale podium. Voor onze school waren dat Juul Box (uit 2tto) en Noa Heesters (3tto).

Naar aanleiding van het gekozen thema: 'A story that moved me', hebben alle 2e- en 3e-klassers een speech geschreven en deze voor elkaar opgedragen. Juul en Noa kwamen hierbij als winnaar uit de bus en mochten derhalve door naar de 'Regional Rounds'.

De concurrentie was moordend, het niveau erg hoog en we werden geraakt door de vaak schitterend gebrachte speeches. Dat het thema uitdaagde om een zeer persoonlijk verhaal te vertellen draagt daar zeker toe bij. Veel deelnemers sneden gevoelige onderwerpen als zelfdoding, het glazen plafond en rassenongelijkheid aan.

Om dit soort zaken uit de mond van een 13- of 14-jarige te horen, daar word je wel even stil van.

Beseffende dat dit kinderen zijn die in de anderhalf- of tweeëneenhalf jaar hier op school tot dit niveau hebben kunnen groeien in een vreemde taal maakt nederig .. een ook trots.

heel trots op onze kanjers, die ondanks dat ze niet in de prijzen zijn gevallen een hele bijzondere ervaring rijker zijn.

Op naar de JSC-ronde van 2022, hopelijk weer in een normale setting.

Met warme groet,

A. vd Zande en T. v Limpt, coördinatoren tto

Overtuigd?

Neem contact met ons op