Pius X na de meivakantie in actie voor Edukans

Nieuws

head image
zaterdag 20-04-2019 TERUG NAAR OVERZICHT

Een kind dat leert is een kind met kansen omdat je op school veel meer leert dan lezen, schrijven en rekenen. Je leert er voor jezelf opkomen. Je gaat er vriendschappen aan en je ontwikkelt relaties.

Hoe kun je zuinig zijn op je lichaam? En natuurlijk: je ontwikkelt je talenten. Wat je op school leert, is voor altijd. Daarom voeren we met alle Nederlandse Going Global scholen actie voor goed onderwijs aan kinderen en jongeren. Dat is hard nodig in Malawi, één van de armste landen van Sub-Sahara Afrika.

In actie voor Malawi

De leerlingen van onze eerste drie leerjaren hebben sponsors gezocht. Op donderdag 9 mei leveren zij hun tegenprestatie: brugklassers gaan wandelen, tweedejaars-leerlingen hebben een fietstocht. De derdeklassers hebben een keuze gemaakt uit fietsen, mountainbiken of plantjes verkopen.

Wij realiseren ons dat er vaak een beroep wordt gedaan op ieders medemenselijkheid. Maar we moeten niet vergeten dat we al jaren bezig zijn met het langzaamaan oplossen van slepende problemen in de Derde Wereld. Dat goede werk moet voortgezet worden. Als de sponsoractie loopt zoals andere jaren, verwachten we dat het Pius X-College een bijdrage van zo’n € 26.000,-kan leveren. En met zo’n geweldig groot bedrag kan er in een land als Malawi enorm veel gedaan worden.

Going Global

Pius X trekt dit jaar de wereld in met Edukans Going Global. Going Global is een internationaliseringsproject voor het voortgezet onderwijs. Het is een initiatief van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Wij als Pius X vinden het belangrijk de verschillen tussen rijk en arm onder de aandacht van onze leerlingen te brengen. In Nederland kan iedereen naar school, maar dat geldt niet voor alle kinderen overal ter wereld. Wereldwijd gaan miljoenen kinderen niet naar school!

Levensvaardigheden

Edukans Going Global verbindt onze school dit jaar met de Nkhande Secondary school in Malawi. Een school met 209 leerlingen in 4 (!) klassen. Jef Kolsters (3gt) en Imme Coolen (3v) volgden samen met hun buddy lessen in de ochtend en ’s middags werkten ze aan het thema“Life Skills”:levensvaardigheden. Deze vaardigheden helpen bij het bespreekbaar maken van HIV/aids, seksualiteit, tienerzwangerschappen en uithuwelijking. Taboes die ervoor zorgen dat vooral meisjes hun school niet afmaken.

De docenten Lea Maandonks, docente wereldklas en Rieky Maas, teamleider 4-5-6vwo richtten zich met de Malawiaanse collega’s op het pedagogisch klimaat, actieve werkvormen en het verzorgen van feedback.

Education builds the nation

Dat onderwijs kansen biedt aan kinderen in Malawi moge duidelijk zijn. Belangrijk onderdeel van de reis was een protestmars en presentaties voor belangrijke mensen uit het onderwijs en zelfs de minister van onderwijs. Er werden leuzen gezongen als 'Education builds the nation', 'Keep her safe', 'No equals no', 'No sanitary pad is bad' en nog veel meer. De Nederlandse groep demonstreerde samen met de schoolleiding en kinderen en streed ook voor meer schoolmaterialen en tegen vooroordelen over geslacht en de lange afstanden naar school.

Sleutel tot succes

Vanuit Nederland blijven de scholen hun best doen om meer sponsorgeld voor Edukans op te halen. Edukans doet zoveel goede dingen daar. We hebben nu zelf gezien dat er nog heel veel gedaan moet worden. Bijscholing van de leerkrachten, ervoor zorgen dat ook meisjes naar school kunnen, seksuele voorlichting, veiligheid op de scholen, fietsen voor die meisjes die ver van school wonen en nog heel veel meer. Onderwijs is daar echt de sleutel tot succes.

Van de reis is door Edukans een film gemaakt die hier te zien is. Dagverslagen zijn te lezen op https://piusx-college3.inactievooredukans.nl/

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF