Nobelprijswinnaar Ben Feringa te gast

Nieuws

head image
dinsdag 12-02-2019 TERUG NAAR OVERZICHT

De (oud-) leerlingen Niels van de Broek en Guido Smit van het Pius X correspondeerden ca 1,5 jaar (!) met Ben Feringa om een datum te vinden voor dit unieke KW-College.

Feringa neemt de leerlingen en andere aanwezigen* mee op zijn ontdekkingsreis door de nanowereld en de impact hiervan op ons dagelijks leven. In zijn lezing gaat de chemicus in op moleculair ontwerp en chemische synthese en hoe deze de basis vormen voor veel van onze dagelijkse producten,variërend van materialen tot geneesmiddelen. Ook deeltFeringa enkele markante ervaringen na ‘the magic call from Stockholm’. Met zijn Nobelprijs werd Feringa een ware inspirator voor leerlingen om te kiezen voor ‘science’. Er is ook ruim tijd voor vragen van leerlingen. De bijeenkomst eindigt om 16 uur.

Nanoscience

Ben Feringa (1951) heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde 2016 toegekend gekregen. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Op verschillende terreinen van de chemie heeft hij doorbraken weten te bewerkstelligen, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie. Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt algemeen als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt. Met zijn onderzoeksgroep is Feringa erin geslaagd om een ‘nano-auto’ te ontwikkelen, een molecuul dat over een metaaloppervlak kan bewegen. Het minuscule voertuig bestaat uit een langwerpig molecuul met aan de vier uithoeken moleculaire motoren die als wielen fungeren. Een rastertunnelmicroscoop werd gebruikt voor het in beeld brengen van de beweging. In tien stappen legde het voertuig een afstand af van ongeveer zes nanometer in een min of meer rechte lijn. De potentiële toepassingen van dit conceptzijn even talrijk als spectaculair. Bijzonder tot de verbeelding sprekend is het idee dat moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie naar tot op heden ontoegankelijke plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren. Wordt de Fantastic Voyage werkelijkheid? Nanoscience, de kunst om klein te bouwen, stelt ons in staat machientjes te construeren op moleculaire schaal. Gaan straks nanorobotjes door de bloedbaan om een geneesmiddel met grote precisie af te leveren, of te zoeken naar defecten in het lichaam? Een perspectief voorbij Science Fiction.

Meer over de Gast

Ben Feringa werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was vicepresident van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ook werd hij verkozen tot buitenlands erelid van de Amerikaanse Akademie van Kunsten en Wetenschappen. In 2016 won hij de Nobelprijs voor de Scheikunde. Hij deelt de prijs met Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart. Voortbouwend op het voorwerk van Stoddart en Sauvage richtte Feringa zich op de ontwikkeling en
synthetiseren van nanomoleculaire machines.

Praktische Informatie

Vanwege de te verwachten drukte is dit KW-College alleen toegankelijk voor leerlingen/docenten 4/5/6VWO/HAVO. Ook leerlingen/docenten van andere VO-scholen in de regio zijn welkom. Ook KW-abonnementhouders en KW- sponsoren zijn (gratis) welkom.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF