Nepprofielen op sociale media

Nieuws

head image
woensdag 07-03-2018 TERUG NAAR OVERZICHT

Via het Facebookaccount van de jeugdagenten van de politie basisteam De Kempen wordt gewezen op het feit dat er momenteel op social media nepprofielen worden aangemaakt. Dit is een strafbaar feit. Het is goed om hierover met uw kind in gesprek te gaan.

Wat zijn nou de strafbare feiten?

- Iemand gebruikt een foto waarop een gezicht herkenbaar is (portretrecht)
- Iemand zegt lelijke dingen over een ander (smaad -iemand opzettelijk zwartmaken /laster -iemand opzettelijk beschuldigen van iets wat niet de waarheid is)
- Iemand gebruikt het profiel van een ander om strafbare feiten te plegen (valsheid in geschrifte/oplichting)
- Iemand zegt dat hij een ander opzettelijk pijn wil doen of dood wil maken (bedreiging).

In al deze gevallen kan je aangifte doen bij de politie, maar hiervoor moet je natuurlijk wel zoveel mogelijk bewijsmateriaal aanleveren.
Dit bewijs kan bestaan uit:
- screenshots van gesprekken/foto’s/accounts
- accountnamen;
- URL van website;
- etc.
Zonder deze zaken kan de politie weinig.

Op www.internetsporen.nl staan tips hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt.
Op www.helpwanted.nl/jongeren/handleidingen kan je per social mediasite zien hoe jij het nepprofiel kan laten verwijderen.

Heb je aangifte gedaan of wil je aangifte doen en je profiel is verwijderd, kan de politie vaak niets of weinig meer voor je doen. Overleg in dat geval altijd eerst met de politie of zij al het benodigde bewijsmateriaal hebben. Heb jij een nepprofiel aangemaakt, dan pleeg je waarschijnlijk een van de bovenstaande strafbare feiten. Wij raden je dan ook aan om dit profiel direct te verwijderen. Straffen hierop voor minderjarigen kunnen gaan van een HALT-straf tot een veroordeling (boete/taakstraf/gevangenisstraf) door justitie. In het laatste geval heb je ook een strafblad en kan dit een toekomstige baan op het spel zetten.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF