​Meiden van het vmbo interesseren voor techniek

head image

maandag 19-04-2021

Terug naar overzicht

In samenwerking met het Heerbeekcollege en Kempenhorst, nam het Pius X-College deel aan de landelijke Girls Day op 15 april. Twintig meiden van het eerste jaar vmbo (b/k en g/t) schoven aan in de technieklokalen voor een nadere kennismaking met Techniek. Nog te vaak kiezen meiden voor Zorg of Groen, ook prima maar er is méér en Techniek biedt talloze kansen en in deze tijd ook baangarantie.​

Meer bekendheid geven

De dag begon met cola en cake want het mocht natuurlijk gezellig zijn. Een beetje aarzelend kwamen de meiden binnen om te luisteren naar een uitleg over klimaatverandering en duurzaamheid. De techniek liet docent Jan Berk even in de steek want de verbinding tussen de laptop en de speakers wilde niet vlotten. “Zo zie je maar dat alles techniek is”, lachte Jan. “De dag is bedoeld om meiden te helpen met hun profielkeuze straks aan het eind van het tweede jaar. Weinig meisjes kiezen voor techniek en dat is jammer want er liggen zoveel kansen, zeker in deze regio. Té vaak wordt gedacht aan vieze handen en dat is onterecht. Ja natuurlijk zijn er banen waarbij je vies wordt maar wie zegt dat er geen meiden zijn die dat juist fijn vinden. We denken echt nog te veel in stereotypen. Mannen kunnen de zorg in, vrouwen de techniek. Iedereen mag worden wat hij of zij wil.”

Aan de slag
Na een quiz over duurzaamheid en klimaat en een interview met de Minister van OCW van Engelshoven konden de meiden dan eindelijk zelf aan de slag. Vol enthousiasme begonnen ze aan de montage van een ‘zenuwenspiraal’. “Ik neem deze niet mee naar huis, want mijn broertje maakt hem meteen kapot”, giechelde één van de dames. “Het is leuk om met zoiets als dit bezig te zijn maar of ik zelf voor techniek ga kiezen weet ik nog niet. Ik weet nog helemaal niet wat ik later wil gaan doen. Tot nu toe heb ik nog nooit echt bedacht dat ik misschien ook elektricien, loodgieter of dakdekker zou kunnen worden maar wie weet.”

Verdieping en samenwerking
Het doel van de dag was om de meiden te interesseren voor techniek te kiezen. Uiteraard zijn niet alle aspecten van techniek aan bod gekomen. “Daarvoor was de dag simpelweg te kort”, aldus Jan Berk. “Techniek is zó breed, dat lukt niet eens in een week om alles erover te vertellen maar we hebben een begin gemaakt. Ik hoop dat we in de nabije toekomst veel meer van dit soort bijeenkomsten kunnen organiseren. Hoe mooi zou het zijn om bij de bedrijven in de regio binnen te kijken? Ondernemers in de technische sector zitten hier genoeg en ik weet dat ze om personeel zitten te springen. Ik zie wel kansen voor verdieping en samenwerking.”

Alles is techniek
De Girls Day werd afgesloten met een lekker worstenbroodje en die kunnen ook alleen met techniek gemaakt worden. Denk maar aan de machine om het deeg te kneden, het gehakt te malen, de oven om de broodjes te bakken. Ja, álles is techniek, écht alles.

(tekst: Renate Pijnenburg)

Overtuigd?

Neem contact met ons op