In 2016-2017 liepen 1402 leerlingen Maatschappelijke Stage

Nieuws

head image
woensdag 07-03-2018 TERUG NAAR OVERZICHT

Deze leerlingen hebben in totaal 13532 uur vrijwilligerswerk gedaan! Deze stage-uren zijn bij 161 verschillende organisaties gelopen.

Aan het einde van schooljaar 2016-2017 is er aan 373 eindexamenleerlingen een

MaS-certificaat uitgereikt waarmee zij kunnen aantonen hun Maatschappelijke Stage (van minimaal 30 uur) met goed gevolg te hebben afgerond.

De meeste stages zijn gelopen bij:

1. Jeugdvakantiewerk

2. Regionale Stichting Zorgcentra De Kempen (RSZK ZorgProfessionals)

3. VV Bladella

4. Rode Kruis (organiseren van high tea voor ouderen)

5. Kempische Passion - Hoogeloon

In 2008 zijn wij op het Pius X-College gestart met het aanbieden van Maatschappelijke Stages. Inmiddels is het een schoolverplichting die in het derde leerjaar wordt afgerond.

Uit bovengenoemde cijfers blijkt wel hoe groot de bijdrage is die onze leerlingen leveren aan het vrijwilligerswerk in hun omgeving. Veel organisaties geven dan ook aan bij activiteiten afhankelijk te zijn van de hulp van Maatschappelijke Stagiaires; zonder hen zouden bepaalde activiteiten niet plaats kunnen vinden.

Dat veel van onze leerlingen zelf na het lopen van hun Maatschappelijke Stage enthousiast zijn over hun ervaringen, blijkt wel uit onderstaande citaten die uit de stageverslagen komen die leerlingen na hun stage maken:

Ik heb de stage als super leuk en leerzaam ervaren. Ik heb geleerd om voor een groep van ruim 40 man een driegangenmenu te bereiden, en ik heb geleerd met mensen die verstandelijk beperkt zijn om te gaan. Ik heb daarvan geleerd dat je soms heel veel geduld moet hebben en dat ze in het begin een beetje aan je moeten wennen, maar je krijgt er aan het einde veel liefde en begrip voor terug. Ik heb ook veel mensen gesproken en verhalen gehoord waar ik wel over na ging denken. De mensen waren heel aardig, zowel de gasten als de vrijwilligers. Ik heb heel veel kennis opgedaan en ik zou zo weer teruggaan naar een super tijd die ik heb gehad. Ik heb veel respect voor alle vrijwilligers die daar werken. Ik ben ook anders naar vrijwilligerswerk gaan kijken. Ik heb gezegd dat ik nog een keertje terug zou komen en dat ga ik zeker doen. Ik heb een top stage gehad.

(Leerling van 2gt, stageplaats: Eetpunt de Kempen)

Ik vond het leuk om te helpen bij de Speel-o-Theek, omdat de mensen waarmee ik moest werken leuk waren en ik werd goed geholpen. Ze gaven het gevoel dat je erbij hoorde. Ik denk eraan om vaker vrijwilligerswerk te doen, want ze hadden mijn hulp hard nodig. Ik weet nu dat het leuk is om vrijwilligerswerk te doen, omdat ik altijd dacht dat het heel saai zou zijn. Ik zou het de volgende keer weer doen!

(Leerling van 2tto, stageplaats: Speel-o-Theek)

Ik heb er veel van geleerd want ik was altijd bij mensen snel teruggetrokken maar dat is nu helemaal over. Ik vind de mensen super leuk! Ik heb dit een hele leuke stage gevonden.

(Leerling van 3gt, stageplaats: RSZK (dementie-afdeling))

Ik vond het heel leuk om mijn stage daar te doen. Ik vond het werk leuk en er waren veel fijne mensen die daar hielpen. Er werd vaak aan mij gevraagd of ik even iets wilde doen. Dit was heel afwisselend en ik heb hier veel van geleerd.

Nu heb ik mijn stage afgerond en help ik nog steeds vrijwillig mee. Dat bevalt me heel goed.

(Leerling van 2bk, stageplaats: Gemeenschapscentrum)

Waar ik het meest van heb genoten is dat het personeel dat daar vrijwilligerswerk doet ZO gezellig is! Iedereen is heel behulpzaam en je kan lachen met iedereen, de hele dag door, en toch werken ze daar zo hard dat is gewoon niet te geloven. Ik zou deze stageplaats aan iedereen aanraden want als je daar stageloopt dan heb je een toptijd, dan ervaar je wat ik heb ervaren, en je moet het gewoon een keer gedaan hebben.

Het was super leuk!

(Leerling van 3havo, stageplaats: Kringloopwinkel)

Ik heb overal erg veel van geleerd. Het was heel anders dan ik verwacht had, veel leuker en veel minder eng. Het is heel speciaal om bij deze mensen te zijn, je komt te weten hoe zij alles te weten komen en ik vond het ook heel speciaal om te zien hoe iedereen anders met zijn dementie omging en hoe anders iedereen was. Het is heel anders om met dementen te werken dan iedereen al snel denkt. Het is niet eng of vies, het is juist heel leuk en erg hard werken. Ik vind het mooi hoe sommige mensen ervoor kiezen om andere mensen te helpen. Alzheimer is natuurlijk niet niks, maar er wordt daar alles aan gedaan om het voor deze mensen zo leuk mogelijk te maken. Ik kan deze stage echt aan iedereen aanbevelen, het is zo gezellig en je leert er zo veel van. Het is heel anders dan wat je normaal meemaakt, wat echt heel leuk is.

(Leerling van 3tto, stageplaats: RSZK)

Mijn ervaring met de buurtpreventie was erg leuk en leerzaam. Ook waren het super gezellige mensen om mee te werken en het was echt geen saaie ervaring. Ik heb er erg veel van geleerd, dat als je goed gaat rondkijken, je het inbrekers wel erg makkelijk maakt. Ik heb zelfs meegemaakt dat auto's gewoon niet op slot waren en dat er gewoon een tomtom in het zicht lag! Dat hebben we meerdere keren meegemaakt en daar schrok ik erg van. Ik vond het een leuke en nuttige Maatschappelijke Stage, want ik heb wel veel gedaan en geleerd.

(Leerling van 3vmbo, stageplaats: Buurtpreventie)

Ik vond het een super mooie ervaring om dit te mogen doen. Hoewel het organiseren niet altijd meeviel en het veel meer werk was dan we van tevoren hadden gedacht, was het eindresultaat zo gaaf dat we de minder leuke dingen allang weer waren vergeten. Het was heel leuk om dit te doen, we hebben met z'n allen genoten van een geweldige avond, met ook nog eens een mooi eindresultaat. Wat wil je nog meer?

(Leerling van 3gt, stageplaats: organiseren benefietconcert)

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF