Going Global van Edukans dit jaar naar Ethiopië

Nieuws

head image
woensdag 18-12-2019 TERUG NAAR OVERZICHT

​Elk jaar krijgen leerlingen van leerjaar 3 en leerjaar 4 de kans om te solliciteren naar de functie van verslaggever/ambassadeur van een actieland van Edukans. Dit jaar gaat de reis naar Ethiopië.

Na het lezen van vele mooie brieven en het voeren van zeer interessante gesprekken hebben de commissie en Edukansvertegenwoordiger Maud Jansen ervoor gekozen om Renske Schaafstra uit 3gt en Sanne Huijbregts uit 4h te selecteren als fotograaf en schrijver voor de reis. Samen met docenten Luuk Smets, Rieky Maas, 40 leerlingen en 15 docenten van 34 andere scholen reizen zij 20 februari af naar Jimma en Tulu Bolo.

Alle deelnemers hebben zich afgelopen weekend voorbereid op de reis. De leerlingen werken samen met hun buddy uit Ethiopië aan Life Skills (levensvaardigheden). De activiteiten richten zich op: weten wie je bent, je mening uitspreken, weloverwogen keuzes kunnen maken over je eigen leven en je rechten kennen en hiervoor kunnen opkomen. Dit krijgt concreet vorm door onder andere aandacht te hebben voor veiligheid voor jongens en meisjes op school, de klas als veilige leerplek en brede seksuele vorming als vast onderdeel in de lesprogramma’s.

De docenten gaan met hun Ethiopische collega’s aan de slag met ‘active teaching & learning’: lesgeven op een actieve manier. Ze kijken mee in de klas, observeren lessen, bespreken dit na en bekijken wat er verbeterd kan worden. Ze bereiden samen lessen voor en evalueren daarna of de aanpassing in de les werkte. De Nederlandse docenten geven na de lesdagen drie workshops over active learning, feedback en het belang van huiswerk.

Edukans zorgt dit jaar ook voor een unicum. In veel landen rond de evenaar is het altijd donker rond 18.00 uur. Wil je daarna nog iets doen, dan heb je altijd een lampje nodig. Maar op veel plaatsen is er nog geen elektriciteit. Daarom heeft Edukans samen met WakaWaka bedacht om hier iets aan te doen. In heel Ethiopië worden dit jaar 39.000 ledlampjes op zonne-energie uitgedeeld aan gezinnen wiens kinderen op school zitten. Leerlingen horen op school waarom huiswerk maken belangrijk is, docenten worden getraind in het geven van zinvol huiswerk en ouders krijgen een workshop om hun kinderen te stimuleren om huiswerk te maken en niet alle tijd van hun kinderen in te zetten in bv. het huishouden.

Na een zeer intensief weekend ging iedereen vol informatie terug naar huis, tientallen vrienden rijker en uitkijkend naar de volgende trainingsdag eind januari.

De reis komt langzaam maar zeker dichterbij. De deelnemers kunnen nauwelijks wachten. Ze hebben er zin in.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF