Een gemütliche en leerzame week voor 2tto!

Nieuws

head image
dinsdag 04-02-2020 TERUG NAAR OVERZICHT

Afgelopen week was het Pius X-College het toneel voor de jaarlijkse uitwisseling van de tweetalige 2e klas (2TTO). Voor de tweede maal werden de leerlingen van het Goethe Gymnasium uit Düsseldorf (Duitsland) verwelkomd.

Nu zult u wellicht denken: “een tweetalige uitwisseling met Duitsland, in het Engels, is dat geen vreemde keuze”? Maar niets is minder waar. Naast het feit dat het Goethe ook een tweetalige afdeling heeft, waar de voertaal Engels is, is juist het feit dat onze culturen betrekkelijk dicht bij elkaar liggen, voer voor verwondering en ontplooiing. Daar onze leerlingen pas 13 of 14 jaar oud zijn en Duitsland om de hoek ligt maakt dat het geheel ook nog voldoende veilig en vertrouwd aanvoelt, van een complete “culture shock” is dus geen sprake. Al met al een “gemütliche” en leerzame week.

Van 28 t/m 30 januari werden de Duitse leerlingen ondergebracht bij hun Nederlandse partner en werd er programma gedraaid. Zo zijn we met deze club van zo’n 110 leerlingen naar Jump XL geweest, zijn er workshops gevolgd als “Code breaking” en “Owl pellets”, daarnaast was er ruimte voor sport en kunst en was er een media-workshop waarin filmpjes werden gemaakt op basis van een zelfgeschreven script.

Binnen het thema “Downsizing” hebben de leerlingen veel geleerd over elkaars cultuur, Europa, maar vooral veel lol gehad en doordat de voertaal gedurende de hele week Engels was groeit ook de taalkennis. Wat wil je nog meer!

Al met al een zeer geslaagde week en begin juni zal Düsseldorf met een weder bezoek worden vereerd en mogen de 2TTO-ers kennis maken met het Ruhrgebied en haar bewoners.

Dan rest mij nog om naast de betrokken leerlingen en docenten vooral ook de ouders voor hun gastvrijheid hartelijk te bedanken en niet te vergeten ons onvermoeibare onderwijsondersteunend personeel (OOP) voor alle genoten hand- en span diensten.

Met vriendelijke groet en een welgemeend “Bis Später”,

A van de Zande en MJ van Limpt, coördinators TTO.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF