​3TTO de loopgraven in tijdens excursie Ieper

Nieuws

head image
dinsdag 12-11-2019 TERUG NAAR OVERZICHT

Terwijl de school gedurende de hele dag werd overgenomen door aspirant Pius X-ers togen de leerlingen van 3TTO naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog: Ieper.

Rondom deze Belgische stad zijn tussen 1914 en 1918 zware veldslagen uitgevochten met als resultaat, naast ontelbare doden, gewonden en vernietiging alom, een aantal schitterende musea en indrukwekkende begraafplaatsen. Na maanden van voorbereiding in de lessen geschiedenis en Engels, interactief theater met het zelfde onderwerp (komende donderdag!) en na op het hart gedrukt te krijgen dat stevige (waterdichte) schoenen geen overbodige luxe zouden zijn werd op vrijdag 8 november afgereisd naar de slagvelden in het Zuidwesten van België.

Het In Flanders’ Fields museum werd bezocht alsmede de Menepoort en het historisch centrum van de stad. Na een korte pauze werden begraafplaatsen, monumenten en nog een privémuseum met een (kort) bezoek vereerd alwaar de leerlingen zelf konden ervaren hoe een soldaat zich 100 jaar geleden gevoeld moet hebben; verkleumd en hongerig (dit laatste overigens voornamelijk door de pech rondom de terugreis naar Bladel waar door omstandigheden 4,5 uur over werd gedaan!). Zoals u zult begrijpen was het een gedenkwaardige dag.

De vele verhalen, het desolate landschap en het mistige weer zorgden voor een passend beeld op deze historische plek. Leerlingen werden meegenomen in het leven van de jonge soldaten (vaak niet veel ouder dan zijzelf), de miserie waarin ze hun dagen sleten, de brieven en gedichten die ze naar hun familie stuurden en hoe tot op de dag van vandaag met hun herinnering wordt omgegaan. Lest we forget!

Een welgemeend dank u allen aan de begeleidende docenten en alle kids van 3TTO!

Annemieke van de Zande en Ties van Limpt, coördinatoren TTO.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF