​3TTO de loopgraven in in Ieper

head image

vrijdag 22-10-2021

Terug naar overzicht

Terwijl er tal van activiteiten werden ondernomen in de Brainportweek en de school gonsde van de bedrijvigheid togen de leerlingen van 3TTO afgelopen woensdag naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog: Ieper.

Rondom deze Belgische stad zijn tussen 1914 en 1918 zware veldslagen uitgevochten met als resultaat, naast ontelbare doden, gewonden en vernietiging alom, een aantal schitterende musea en indrukwekkende begraafplaatsen. Na maanden van voorbereiding in de lessen geschiedenis en Engels en met een interactief theater met hetzelfde onderwerp nog voor de boeg (op donderdag) werd afgereisd naar de slagvelden in het Zuidwesten van België.

Het Passcheindale museum werd bezocht alsmede de Menepoort en het historisch centrum van de stad. Na een korte pauze werden nog 2 begraafplaatsen en “Hill 62” met een bezoek vereerd, alwaar de leerlingen zelf konden ervaren hoe een soldaat zich 100 jaar geleden gevoeld moet hebben. De uitwerking van dit ‘boerenmuseum’ is simpel doch geniaal. Je loopt door de Duitse stellingen, kijkt uit over niemandsland en ziet aan de einder de stad liggen die gedurende de gehele oorlog onder vuur werd genomen en na 4 jaren strijd verworden was tot een smeulende hoop brokstukken. Zoals u zult begrijpen was het een gedenkwaardige dag.

De vele verhalen, het desolate landschap en het sombere weer zorgden voor een passend beeld op deze historische plek. Leerlingen werden meegenomen in het leven van de jonge soldaten (vaak niet veel ouder dan zij zelf), de miserie waarin ze hun dagen sleten, de brieven en gedichten die ze naar hun familie stuurden en hoe tot op de dag van vandaag met hun herinnering wordt omgegaan. Lest we forget!

Een welgemeend dank u allen aan de begeleidende docenten en alle kids van 3TTO!

Met vriendelijke groet, A. Vd Zande en T. van Limpt, coördinatoren TTO.

Overtuigd?

Neem contact met ons op